Evo šta predviđa novi zakonik o porodičnim odnosima. Vrlo VAŽNO da znate!

Evo šta predviđa novi zakonik o porodičnim odnosima. Vrlo VAŽNO da znate!

30 марта, 2018 Off By lokica

Prednacrt zakonika trebalo bi do decembra da bude predat Ministarstvu pravde.

U toku je sistematizovanje svih predloga i sugestija u okviru 2.838 zakonskih članova i opredeljivanje za jedno od 525 alternativinih rešenja.

U Komisiji kažu da su sve sllične kodifikacije u svetu rađene dve-tri decenije, a i naš Zakon o oblikacionim odnosima, koji ove godine puni četiri decenije i spada u naše najbolje propise, pisan je punih 16 godina.

Komisija se sastaje svake nedelje i ogroman deo posla je već završila, ali su joj ostali još nekih delovi. Između ostalog, deo o porodičnim odnosima, koji je otvorio neka od najosetljivijih pitanja: zabrana fizičkog kažnjavanja deteta, treba li Srbiji surogat materinstvo, može li se sklopiti samo crkveni brak bez građanskog braka, otvara li se put za istopolne zajednice…

Od svih nedoumica u vezi sa porodičnim odnosima,za sada je jedino izvesno da će u Zakoniku ostati zabrana fizičkog kažnjavanja dece. Kako „Novosti“ saznaju, članovi komisije su saglasni i da bi trebalo da ostane alimentacioni fond. Preko njega bi država pomagala mališanima iz razvedenih brakova čiji nesavesni roditelji ne plaćaju uopšte ili retko plaćaju alimentaciju.

 

Nastavak na strani br. 2

Стране: 1 2