SUTRA SLAVIMO MITROVDAN: OVO VEČERAS NIKAKO NE BISTE SMELI RADITE!

SUTRA SLAVIMO MITROVDAN: OVO VEČERAS NIKAKO NE BISTE SMELI RADITE!

7 новембра, 2017 Off By takica

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju sutra Mitrovdan – praznik ustanovljen u sećanje na stradanje Svetog Dimitrija, čudotvornog svetitelja. U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice sutra će biti služena Sveta liturgija sa početkom u 8 časova.

Ovaj datum se u narodu označava i kao hajdučki rastanak, i doba godine kada počinje zima.

Svetac koga kao krsnu slavu slave mnoge srpske porodice, rodio se u grčkom gradu Solunu od blagorodnih i blagočestivih roditelja, koji dugo nisu mogli da imaju decu.

Njegov otac je bio vojvoda Solunski, a položaj vojvode, Dimitrije je nasledio posle očeve smrti. Car Maksimilijan hteo je da Dimitrije bude gonitelj hrišćana u Solunu, na šta Dimitrije nije pristao, već mu se usprotivio.

Propovedao je hrišćanstvo i javno priznao pred Maksimilijanom da je hrišćanin. Razjareni car bacio je zbog toga Dimitrija u tamnicu. U tamnici mu se javio anđeo koji ga je ukrepio u stradanjima. Poslije nekoliko dana je pogubljen.

Hrišćani su tajno sahranili njegovo tijelo iz kojeg je počelo da teče miro, kojim su se bolesni lečili.

U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima.

 

Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju nove.

Po vremenskim prilikama na Mitrovdan tradicionalno se predviđa kakva će biti zima: ako na Mitrovdan padne sneg ili bude mraz, zima će biti oštra i potrajaće do aprila. Kada na sam Mitrovdan padne sneg, kaže se da je to Sveti Dimitrije dojahao na belom konju. Lepo vreme na Mitrovdan siguran je znak da će zima biti oštra, a oblačan dan najavljuje blagu i toplu zimu.

NASTAVAK NA SLEDECOJ STRANI….

Стране: 1 2