Budite vi taj srećan par: Evo kako opet da u vezi oživite leptiriće u stomaku

Budite vi taj srećan par: Evo kako opet da u vezi oživite leptiriće u stomaku

30 октобра, 2017 Off By lokica

Ako ste u poslednje vreme par koga češće opisuje reč „meh“ nego „leptirići u stomaku“, ne očajavajte. Oživite sve ono što srećnu vezu čini takvom i pre nego kažete „cmok“, ponovno se nećete odvajati jedno od drugog!

 

Želite savet? Žaliti se svojim prijateljima o tome kako su odnosi s vašim izabranikom u poslednje vreme „srednja žalost“, neće popraviti vašu vezu. Šta hoće? Više smeha i lepih gestova jedan na jedan. Nemojte prevrtati očima, objasnićemo vam zašto: Univerzitet Kanzas ove godine je sproveo istraživanje na više od 15.000 parova i dokazao kako su parovi sa smislom za humor i internim šalama mnogo srećniji od onih koji se pridržavaju ozbiljnih tema. Dalje, drugo istraživanje dokazalo je kako malo saosećajnosti takođe rezultira velikom ljubavlju. Pff, kao da to nismo znali, ali sad kad imamo ključne informacije, vreme je da počnemo svesno da ih koristimo. Bez brige, tek smo počeli.

LOL za LJUBAV

„Zaljubila sam se u njegov smisao za humor“ – kliše koji stalno slušamo, zar ne? A onda opet, smejati se s nekim s kim spavate i jedete (između ostalog) stvarno je zabavno… i poklopac loncu svake veze… ili tako nešto. Prema istraživanju socijalnog psihologa dr Laure Kurc, umiranje od smeha s partnerom takođe vas dodatno zbližava i daje vam osećaj međusobne potpore. Ipak, postoji kvaka.

Kako bi to zapravo i upalilo, bitno je deliti sličan smisao za humor. „Reč je o takozvanom relacijskom humoru“, objašnjava dr sc. Džefri Hol, autor istraživanja na Univerzitetu Kanzas, „a njegovo korišćenje može biti poprilično moćno“, dodaje.

Ne, niko ne kaže da morate da se pretvorite u ličnog stend-ap komičara za svog dragog kad god ste zajedno, ali vaše vreme za malo smeha i te kako bi se moglo isplatiti kad je u pitanju buđenje voljenih leptirića u vašem stomaku. Na primer, možete ukrasti ideju 21-godišnje Lane i isprobati foru koju je praktikovala sa svojim dugogodišnjim dečkom: „Svaki put kad sam odlazila na buvljak, dečko mi je rekao da odaberem najjeftiniju i najčudniju stvar u ponudi. Od toga smo napravili igru i kupovali najčudnije i urnebesno smešne gluposti. To nas je uvek iznova zasmejavalo.“

Pronalaženje zajedničkog (komičnog) temelja

Ali, šta ako jedan od vas umire od smeha dok drugi ostaje zbunjenog pogleda pitajući se: „Šta je tu smešno?“ Znači li to da je vaša zajednička budućnost osuđena na propast? Naravno da ne. Jedino što vi morate da učinite jeste da budete malo uporniji u pronalasku onoga što vas oboje dovodi do suza smejalica. Evo nekoliko korisnih strategija: odaberite neku novu humorističnu seriju, izazovite jedno drugo na neko blesavo internet takmičenje ili se igrajte sa svojim krznenim prijateljima poput 33-godišnje Maje: „Suprug i ja izmišljamo šašave reči pesama za svog psa za špicu serije Narandžasta je nova crna.“ Odlično!

Veliku ulogu nosi i vreme. Što ste duže u vezi, više će se gomilati i vaši „ha-ha“ trenuci – privatno (poput onog dana kad vam je pevao serenadu koristeći metlu kao zamenski mikrofon) ili javno (sećate se kad ste pali u grm jer su vam cipele bile previsoke?). Savet: često se prisećajte tih trenutaka. Holovo istraživanje dokazalo je kako upravo taj čin pozitivno utiče na jačinu i zadovoljstvo veze. „Samo je jedna dobra šala dovoljna za smeh koji će trajati mesecima pa čak i godinama“, dodaje savetnica za parove i voditeljka istraživanja u Gotman institutu: „To je moć humora.“

Budite ljubazni već jednom!

Jednom kad se ušuškate u svoju čvrstu vezu, vrlo je lako zaboraviti koliko je važno ponovo podsećati partnera da vam je (još) stalo – posebno onda kad za to između vikanja na njega zbog toga što opet nije spustio dasku na WC šolji i što je opet iz belog veša zaboravio da izvadi crvenu čarapu jednostavno nema vremena. Ali, oba su partnera puno srećnija onda kad pronađu vremena za male spontane i pažljive gestove. Možda zvuči kao da vam solimo pamet, ali predugo je niz istraživača posmatrao srećne veze samo na osnovu toga kako parovi rešavaju različite konflikte. „Ti rezultati dokazuju kako dodavanje znakova pažnje u vašu svakodnevicu zaista može učiniti ogromnu razliku“, kaže autor istraživanja dr Majkl Menijaki.

Ti spontani potezi mogu biti bilo šta: od gledanja njegovih omiljenih filmova ili poljupca po izlasku iz stana. Želite još jedan neodoljiv primer? Dvadesetosmogodišnja Ivana nedavno je na svom novom poslu u advokatskoj firmi svoju kancelariju ukrasila slikama sa svojim mužem. „Tako osećam konstantnu ljubav i podršku“, kaže. „Sad me svaki pogled na svoj radni prostor podseća na to da je život bolji udvoje.“

Ono najbolje – vaš partner uopšte ne mora biti svestan ovih malih znakova pažnje da bi oni imali pozitivan uticaj na vašu vezu. Na primer, onda kad ga pokrijete jorganom kad se onesvesti na kauču. Ostatak prepustite karmi… ili samo činjenici da se zbog tih gestova vi osećate dobro.

Na sledećoj strani pročitajte nastavak…

Стране: 1 2