OVA BILJKA JE PRIRODNI PROBIOTIK! Kad je jednom zasadite raste kao luda: Ne sadrži skrob a odlična za dijabetičare i srčane bolesnike

OVA BILJKA JE PRIRODNI PROBIOTIK! Kad je jednom zasadite raste kao luda: Ne sadrži skrob a odlična za dijabetičare i srčane bolesnike

19 априла, 2018 Off By Bojana

Smatra se i jednim od najboljih prirodnih afrodizijaka.

Poznatija pod nazivom slatki krompir, čičoka se uglavnom koristi kod ljudi obolelih od šećerne bolesti.

Službenog naziva Helianthus tuberous, gomolj čičoke dobio je mnoga imena u našem narodu. Tako se može pronaći naziv slatki krompir, morska repa, zemljina kruška i druge. U engleskom jeziku koristi se naziv Jerusalem artichoke.

 

Radi se slatkom gomolju nepravilnog i krupnog oblika. Posebno je poznat po tome što ne sadrži skrob, nego polisaharid inulin, zbog čega čičoku u ishrani posebno često koriste dijabetičari.

Ova biljka je prepoznatljiva po visokoj stabljici i velikim žutim cvetovima. Dolazi iz Severne Amerike ali je sve više raširena po čitavom svetu. Pripada porodici Compositae zajedno sa suncokretom, što objašnjava velike žute cvetove. Voli lakše i peskovito tlo, a dobro podnosi nepovoljne uslove.

Preživeće sušu, ali i veoma niske temperature i do -30 stepeni. Voli vlagu, ali se ne preporučuje da se sadi na tlu na kojem je prethodno rastao ili još raste suncokret. Može se saditi u kasnu jesen ili početkom proleća.

Za dobar razvoj može se kompostirati kalijumom i prirodnim đubrivima. Bere se od kraja oktobra pa sve do iduće prolećne vegetacije.

 

 

Čičoka ima jako nisku kalorijsku vrednost i mnoge nutrijente. Tako se u njoj nalaze kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i magnezijum. Uz to sadrži i vitamine A, B, C i D, kao i esencijalne aminokiseline. Najvažniji sastojak je ipak inulin. Iz tog razloga je čičoka idealna hrana za dijabetičare jer se čak koristi i za industrijsku ekstrakciju inulina, polisaharida koji ne daje glukozu već fruktozu.

Inulin je probiotik, što znači da će stimulisati razvoj korisnih bakterija u crevima, a one imaju nekoliko pozitivnih delovanja na naše zdravlje. Čičoka je ujedno dobra i za osobe koje pate ili su izložene riziku od kardiovaskularnih bolesti jer doprinosi generalnom smanjivanju lošeg holesterola. Ujedno jača krv i pomaže kod anemije i ostalih bolesti krvi i krvnih sudova.

 

…nastavak na sledećoj strani…

Стране: 1 2